1. Anasayfa
  2. Haberler
  3. Meclis’e yeni siyasi parti ve grup geliyor

Meclis’e yeni siyasi parti ve grup geliyor

admin admin -

- 6 dk okuma süresi
3 0

SHP’den istifa eden Yeni Demokratik Oluşum’cu 16 Kürt milletvekili yeni partiyi bayramdan sonra kuruyor.

HEP kökenli milletvekilleri, TBMM’de grup kurabilmek için, SHP’den Salih Sümer (Diyarbakır) e Muzaffer Arıkan (Mardin) ile ANAP’tan Esat Canan’ı (Hakkari) yeni partiye katılmaya ikna etti. Adı geçen bu üç milletvekilinden en az ikisinin yeni partiye geçmesiyle Meclis’te grup oluşturabilmek için gerekli olan 20 sandalyeye ulaşılacak.

Şırnak milletvekili Organ Doğan “Kurban Bayramı’ndan sonra grubu bulunan bir parti olarak çıkıyoruz” dedi. Kürt milletvekilleri grup kurduktan sonra Hazine’den yılda toplam 3 milyar lira yardım alacak; TBMM’de, radyo ve televizyonda konuşma olanağı bulacaklar. Muhabirimiz Ahmet Abakay yeni partiyle ilgili gelişmeleri yazdı.

ANKARA- SHP’den istifa eden HEP kökenli 18 milletvekili, yeni partiyi Kurban Bayramı’ndan sonra kuruyor. “Yeni Demokratik Oluşum Hareketi”nin sözcüsü Şırnak milletvekili Orhan Doğan, sşiyasal yaşama “TBMM’de gurubu bulunan bir parti” olarak gireceklerini belirterek, “Bu süre çok yakın. Bayramdan hemen sonra, diyebilirim” dedi. Partiye yakın kaynaklar TBMM’de grup kurmak için gerekli sayıyı SHP’den Salih Sümer ve Muzaffer Arıkan ile ANAP’tan Esas Canan’ın katılımıyla sağlayacaklarını söylediler.

Başta Kürt sorunu olmak üzere, SHP’nin önemli konularda “kendisini militarizme teslim ettiğini” savunan Orhan Doğan, gerçek sosyal demokratları kendi partilerine çağırdı. Doğan, parti kurmak için bu kadar süre beklemelerinin nedenini, TBMM’de grubu bulunan bir parti olarak çıkma isteği olarak açıkladı.

“Bizim grup kurma koşullarını aramamızın nedeni hazine yardımı değildir” diyen Doğan, gerekçelerini “Grup kuramazsanız, parlamentoda konuşamazsınız, burada çok az yer alırsınız. Radyo ve televizyon ile diğer iletişim araçlarını, grubu bulunmayan partilerin kullanabilmesi çok zor” diye sıraladı.

Şırnak Milletvekili Doğan, “Bu gerekçeleri dikkate alarak, grupla birlikte, Türkiye’de Kürt sorunundan tutun da Trakya’da ayçiçeği üreticisinin sorununa kadar, her soruna el atacak bir partiyi hedefliyoruz” dedi.

Ana gündem maddelerinin ülkede kan ve gözyaşını durdurmak olacağını belirten Doğan“Silahların susması gerekir, buna çalışacağız ve başaracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Sayıları 16 olan Kürt milletvekillerine, son olarak SHP’yi “MGK’nın rolleri” olmakla suçlayarak istifa eden Şırnak Milletvekili Mahmut Alınak ile Diyarbakır Milletvekili Mahmut Uyanık katılmıştı.

Böylece sayıları 18’e ulaşan milletvekillerini grup oluşturabilmeleri için 2 kişiye daha ihtiyaçları var. Bu eksikliğin, SHP’den Mardin Milletvekili Muzaffer Arıkan ve Diyarbakır Milletvekili Salih Sümer ile ANAP’tan Hakkari Milletvekili Esat Canan’la giderileceği belirtiliyor. Yeni parti kurucuları, yeni parti konusunda bu üç milletvekiliyle ilkesel düzeyde görüş birliğine vardıklarını ifade ederek, “En az 20 kişi ile çıkıyoruz” dediler. Partiye yakın kaynaklar, ANAP Van Milletvekili Şerif Bedirhanoğlu’nun da oluşuma sıcak baktığını ve katılabileceğini söylediler.

Yeni oluşacak partinin kuruluşunda kesin görev alması beklenen milletvekilleri şunlar:

Ahmet Türk, Organ Doğan, Mahmut Kılınç, Sırrı Sakık, Muzaffer Demir, M. Emin Sever, Mahmut Alınak, Selim Sadak, Zübeyir Aydar, Naif Güneş, Nizamettin Toğuç, Ali Yiğit, Mehmet Sincar, Leyla Zana, Mahmut Uyanık, Hatip Dicle, Sedat Turttaş ve Remzi Kartal.

Kuruluş sırasında yeni partiye katılması beklenen milletvekilleri de şöyle:

Muzaffer Arıkan, Salih Sümer, Esat Canan.

Anayasa’nın 95. Maddesine göre, siyasi partilerin grup oluşturabilmek için TBMM’de en az 20 sandalyeye sahip olması gerekiyor.

Meclis’te grubu bulunan partilere her bir milletvekili için, 150 milyon lira Hazine yardımı yapılıyor. Bu durumda, kurulacak yeni partinin Hazine’den yılda 3 milyar dolayında yardım alması gerekiyor. Grubu olan partiler ayrıca, TBMM’nin başkanlık divanı ve ihtisas komisyonlarında temsil edilebiliyor. TBMM’deki görüşmeler sırasında, ayrıca radyo ve televizyon konuşma süresi önemli ölçüde artıyor.

HEP Genel Başkanı Feridun Yazar, HEP kökenli milletvekillerinin bayramdan sonra grup kuracak güçte bir parti olarak ortaya çıkmalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Yeni partiyi destekliyoruz ve arkadaşlarımızın HEP’e katılmalarını bekliyoruz” dedi.

Yazar, TBMM’de temsil edilen altı partinin de temelde aynı politikayı izlediklerini ve aynı şeyleri değişik cümlelerle söylediğini savundu. Kurulacak yeni partinin izleyeceği sağlıklı politka ile bir çekim merkezi oluşturacağını belirten Yazar, milletvekili sayısının kısa sürede 20’nin bir hayli üzerine çıkmasının sürpriz olmayacağını söyledi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir