En son kayıp Fedai Şahin. Böylece Mart 1991'den bu yana İstanbul'da kayıp olanların sayısı 8'e yükseldi.
DENİZ TEZTEL
En son kayıp Fedai Şahin. Böylece Mart 1991'den bu yana İstanbul'da kayıp olanların sayısı 8'e yükseldi. Şahin ailesi dışında kaybolan 7 kişinin ailesi "Başbakan Süleyman Demirel'den açıklama" bekliyor.
Yusuf Erişti... HüseyinToraman... SonerGül... Hüsamettin Yaman... Hasan Gülünay... Ayhan Efeoğlu ... Tuğrul Özbek...Ve Fedai Şahin...
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nce gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan insanlar... En son kayıp Fedai Şahin. Böylece Mart 1991'den bu yana İstanbul’da kayıp olanların sayısı 8'e yükseldi.
Şahin ailesi dışında kaybolan 7 kişinin ailesi "Başbakan Süleyman Demirel'den açıklama" bekliyor. Ankara İnsan Hakları Derneği'nde kalan ve 9 gündür açlık grevinde olan aileler bu konuda "resmi bir açıklama" yapılıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar. Kayıplar listesine eklenen Fedai Şahin'den 5 gündür haber alınamıyor. Fedai Şahin 7 Kasım cuma günü Beykoz Kavacık'ta oturan arkadaşı Songül'ün evine gittiğinde karakol kuran siyasi polis tarafından gözaltına alındı. 8 aylık hamile olan Songül halen gözaltında. Ancak Fedai Şahin'den bir haber yok.
Cuma gecesi Fedai Şahin'in gözaltına alındığını gören biri, anne Güzel Şahin'i arayarak bilgi veriyor. Cumartesi günü Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü'ne giden Güzel Şahin'e polisler " Yarın gel, oğluna elbise ve para verirsin" diyor. Ancak Pazar günü tekrar Emniyet’e giden Güzel Şahin'e bu sefer “Oğlun burada yok" deniliyor
Dün sabah İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne giden Güzel Şahin ile kızı Meral Şahin buradan da kovuluyorlar. Şahin ailesi, son günlerde yaşanan kayıp olaylarına bir yenisinin daha eklenmesinin telaşında.
1986 yılında gözaltına alınan ve TKP/ML TİKKO davası nedeniyle 36 yıl hapis cezası alan Fedai Şahin 1991 yılının nisan ayında şartlı tahliyeden yararlanarak cezaevinden çıkmış. Ancak o günden sonra Şahin ailesinin huzuru kalmamış.
Güzel Şahin, oğlu cezaevinden çıktıktan sonra sürekli polis tarafından rahatsız edildiğini, ayda en az iki kere karakola çağırıldığını anlatıyor. Oğlunun cezaevinden çıktıktan sonra askere gitmediğini belirten Güzel Şahin şunları söylüyor: "5 yıl cezaevinde kaldı. İçerde o kadar yatmış. İşkence görmüş, zulüm yapılmış bir insan. Niye askere gidecek ki? Ben de gitmesini istemiyordum. Hem insana işkence yap, cezaevinde yatır, hem de sonra eline silah ver, askere gönder. Adalet bu mu? Tabii ki gitmeyecekti."
Kızkardeşi Meral Şahin son dönemde kayıp olaylarının arttığına değinerek "Elimizden gelen her şeyi yapacağız" diyor. "Gerekirse ben de Ankara’ya giderim" diyen anne Güzel Şahin ise sözlerini şöyle sürdürüyor: "Vicdan azabı duyuyorum. Herhangi bir şeyden utanmıyorum da korkmuyorum da. Bu işin peşini bırakmayacağız. Kanımın son damlasına kadar çocuğumun peşinde olacağım. Yıllar geçse bile bu işle uğraşacağım.”
Anneler çocuklarını bulmak için her yolu deniyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde kaybolan 7 kişinin ailesi ise açlık grevini sürdürüyor. Açlık grevinin 9'uncu gününde olan aileler önce TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'a gittiler. Ancak Cindoruk "bu konuda bir şey yapamayacağını, yetkisi bulunmadığını" söyledi. Bunun üzerine aileler Başbakan Süleyman Demirel'le görüştüler. Demirel ise "Çocuklarınız benim cebimde mi çıkarıp vereyim" dedi.
Demirel'in bu yanıtını "yeterli" bulmayan aileler "Başbakan bir açıklama yapıncaya" kadar Ankara İnsan Hakları Derneği'nde açlık grevlerini sürdürmeye karar verdiler.
Aileler dışında da bu konuya duyarlık gösteren Özgür-Der ve Yeni Demokratik Kadın Derneği üyeleri dün TBMM Başkanlığı'na ve Başbakan Süleyman Demirel'e birer mektup göndererek gözaltına kaybolanların durumu hakkında açıklama istediler. Berlin Parlamentosu milletvekili M. Czolleck de Başbakan Süleyman Demirel'e bir telgraf çekti. Czolleck telgrafında "Bizler bu ülkede gözaltında kaybolan insanların ailelerini ve tüm politik tutukluları destekliyoruz. En kısa zamanda gözaltına kayıplar ve politik tutuklular serbest bırakılsın" dedi.
Berlin Parlamentosu üyesi üç milletvekili ile İstanbul Özgür-Der yönetiminden üç kişi bugün Ankara'da Başbakan Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'la görüşecekler
Öte yandan İstanbul Özgür-Der Başkanı avukat Zerrin Sarı bir çağrı yaparak "herkesin her yerden ve her türlü araçla hükümeti kayıplar konusunda açıklama yapmaya zorlamasını" istedi.
Mart 1991'den bu yana İstanbul'da kaybolanlar şunlar:
Yusuf Erişti: 9 Mart 1991'de Belgradkapı'da bir arkadaşıyla buluşmaya gittiğinde, saat 08.20'de gözaltına alındı. Siyasi şubede gözaltında bulunan Hamil Demirkaya Yusuf Erişti'yi gördüğünü açıkladı.
Hüseyin Toroman: 23 Ekim 1991'de Kacamustafapaşa'daki evinden çıkarken gözaltına alındı. Eşi Gülay Toraman olayı gördü.
Soner Gül ve Hüsamettin Yaman: 4 Mayıs 1992 tarihinde Fındıkzade'deki bir otobüs durağından birlikte gözaltına alındılar Gözaltına alınmayı durakta bekleyenler gördü. Hüsamettin Yaman'ın ağabeyi Feyyaz Yaman gayrıresmi bir şekilde kardeşinin şubede olduğunu öğrendiğini açıkladı.
Hasan Gülünay: 20 temmuz 1992'de Sanyer Tarabyaüstü'ndeki evinden çıkarken gözaltına alındı. Görenler var.
Ayhan Efeoğlu: 6 Ekim 1992’de gözaltına alındı. Halen Sağmalcılar Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hacer Arıkan ve Ali Tekin, gözaltındayken kendilerine Ayhan'ın resminin gösterildiğini açıkladılar. Arıkan ve Tekin yaptıkları açıklamada, polisin kendilerine Ayhan'ı gözaltına aldıklarını söylediğini belirttiler.
Tuğrul Özbek: 9 Ekim 1992’de Yeniköy'de Çardak Çaybahçesi'nde gözaltına alındı. Tanıklar var. Tanıkların kasede alınmış anlatımları Tuğrul Özbek'in avukatlarında.
Fedai Şahin: 7 Kasım 1992 günü Beykoz Kavacık'ta oturan arkadaşı Songül'ün evine gittiğinde evde karakol kuran polisler tarafından gözaltına alındı. Olayı görenler daha sonra ailesine haber verdiler.