Farklı bir kültür merkezi

Metin Sever- GÜNDEM

Mezopotamya Kültür Merkezi, İstanbul’un orta yerinde, Taksim’de üç katlı binasında müzikten, tiyatroya, sinema ve resim kurslarına kadar birçok alanda faaliyet yürütüyor. Daha çok Kürt kültürüne ve sanatına yönelik çalışmalarda bulunan MKM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gürbüz, “başaşağı giden bir tarih 1980’li yılların ilk yarsından sonra topraktan çıkarıldı ve bir kimlik kazandırıldı” diyor. Metin Sever yazdı.

Atatürk ve Ortaköy kültür merkezlerini çoğumuz biliriz. en azından isimlerini duymuşuzdur. Ama, Mezopotamya Kültür Merkezi için aynı şeyi söylemek zor olsa gerek. Oysa MKM, dokuz aydır İstanbul’un orta yerinde, Taksim’de, Tarlabaşı Bulvarı üstündeki üç katlı binasında faaliyetlerini sürdürüyor.

Eğer bir gün yolunuz MKM’ye düşecek olursa, orada duyacağınız müzik, izlediğiniz tiyatro sizi şaşırtmasın. Çünkü MKM, Kürt kültürüne yönelik çalışmalarda bulunan bir kültür merkezi. Orada, tiyatrodan fotoğrafa, müzikten dil kursuna kadar birçok çalışmayla karşılaşabilirisiniz ama bunların hepsinde büyük oranda Kürt halkının, tarihinin, kültürünün, izlerini bulacaksınız. Çünkü MKM’nin bir kuruluş amacı; Kürt ulusunun kültür alanındaki boşluğunu doldurmak. Mezopotamya Kültür Merkezi Yönetim Kurul Başkanı İbrahim Gürbüz kuruluş amacını “Kürt halkının mücadelesi kendisini kültür alanında da göstermeliydi. Bu alanda bariz bir boşluk vardı. Talan edilen, asimilasyona uğratılan kültür değerlerimizin gün ışığına çıkarılması, kalan değerlerimizin bir araya getirilmesi gerekiyordu. Diğer yandan özgürlük mücadelesi de kültürel alanda değerli materyaller sunmuştu. Önemli olan büyük bir fedekarlık sonucu yaratılan bu örneklerin Kürt kültüründe ve sanatında maddileştirilmesi idi. Yani tüm sanat, bilim ve kültür değerlerimizin derlenip toplanması ve ona ulusal demokratik bir öz kazandırılması ancak kurumlaşma ile mümkündü. İşte bu ihtiyaç sonucu MKM kuruldu” sözleriyle açıklıyor.

Müzik çalışmaları, merkezin tüm faaliyetleri içinde en önemli yere sahip. Kültür merkezi, müzik kursunun, halkoyunlarının  hali hazırda çalışmalarını sürdüren büyükler ve çocuklar korosunun yanı sıra üç tane müzik de müzik grubuna sahip. Koma Çiya, Koma Mezrabotan ve Koma Amed. Bunlardan Koma Mezrabotan’ın hazırladığı “Çar Sterk” (Dört Yıldız) isimli kaset geçtiğimiz günlerde piyasaya çıktı. Ayrıca Koma Çiya’nın hazırladığı Rozerin (sarıgüneşışığı) isimli kaset de yakında piyasaya çıkacak. Tiyatro dersleri ve oyun çalışmaları ise diğer bir etkinlik alanı Tiyatro grubunun oyunlaştırdığı “Mışko” (fareler) Ortaköy ve Pendik kültür merkezlerinde iki hafta sahnelendi. “Mışko” bildiğimiz kadar Türkiye’de Kürtçe oynanan ilk tiyatro oyunu. Diğer faaliyetleri arasında fotoğraf, resim ve sinema kurslarının yar aldığı kültür merkezi ayrıca Rewşen isimli aylık kürtçe türkçe bir edebiyat dergisi yayınlamakta. MKM yakın tarihte kurulan Kürt Enstitüsü’nün ve yakında kurulacak olan Kürt Kültür Vakfı’nın oluşturulmasına öncülük etmiş. MKM’nin hedefleri arasında ise kültür ve sanat alanında bir akademi haline gelmek bulunuyor. Yakın bir tarihte kültür merkezinin Van ve Dİyarbakır şubelerinin de açılacağını müjdeleyen İbrahim Gürbüz, “MKM, Kürt ulusunun kültür cephesinin mimarı olmaya aday bir kurumdur. Zaten başından beri bir eğitim kurumu ve bir okul olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Ve hızla kültür ve sanat alanında bir akademi olmayı önüne hedef koymuştur. Hedeflerimizden birisi de bilim, sanat ve kültür alanında uğraş veren Kürt aydınlarını çatımız altında toplamak” derken geleceğe umutla bakıyor.