'Biz aynı zamanda sahtekarız da'

Mustafa Kirman

Aziz Nesin, Ege Üniversitesi Felsefe Kulübü’nün davetlisi olarak katıldığı bir söyleşide, Türk milletinin sahtekar olduğunu söyledi. Nesin, “Türk insanı aptaldır derken, nezaketten Türk milletinin sahtekar olduğunu söylememiştim. Şimdi onu da söylüyorum. Eğitim konusu bunun en güzel kanıtıdır. Din ve ahlak dersinde sunnilik okutulur da diğer mezhepler dinler okutulmaz” dedi.

Aziz Nesin, “Türk insanı aptaldır” tezine ekleme yaptı. Daha önce yaptığı açıklamalarda, Türk insanının aptallığından ve tembelliğinden söz ederken, nezaketten sahtekarlığından söz etmediğini belirten Nesin, “Biz sahtekar bir milletiz. Bunu da söyleyeyim. O zaman nezaketten söylememiştim” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Felsefe Kulübü’nün davetlisi olarak geçen haftasonu öğrencilerle bir söyleşiye katılan Nesin, söyleşinin başında “Niçin kitap okumuyoruz?” sorusuna yanıt ararken daha sonra özellikle “Türk insanı aptaldır” biçimindeki açıklamasına ilişkin sorularla karşılaştı. Nesin, Türkiye’de gerçekçi olmanın ve düşünmenin çok zor şeyler olduğunu belirterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türk insanı gerçekçi olmaya ve düşünmeye alışmamış bu kuşaklar boyu sürmüş. Şayet gerçekçi olmuş olsaydık, niçin okumuyoruz sorusu yanlış olurdu. Nitekim Türk insanı, tarihinde okumadığı kadar bugün okuyor ama ne okuyor?.. Sağ basını okuyor. Sağ basın yayın organları hiçbir dönemde şimdi devletten gördüğü desteği görmedi. Demokrat solcu yayınlar ise az okunuyor. Kitapların pahalı olmasından yakınılıyor. Peki bu ülkede fasulye, patlıcak çok mu ucuz?.. Teröristlerin silahlarının yanında kitaplar da gösteriliyor. O zaman kim okur? Bu gün devletin kitap okutmama çabası var.

Kitap okuyan insanların kahraman sayılması gerektiğini belirten nesin, özetle kitap konusundaki görüşlerini dile getirdikten sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı. Nesin, bir süre önce bir gazetede çıkan “Türk insanı aptaldır” yolundaki açıklaması üzerine yoğunlaşan soruları yanıtladı. Nesin, yaptığı açıklamanın çarpıtıldığını belirterek, “Ben toplumsal aptallıklardan sözediyorum. Kişisel aptallıklardan değil. Toplum olarak zekamız kıt. Geçen 300 yıl boyunca bir tek yenilik koyamamışız. Bana bir kavram gösterin... Yok. Sadece özel dersane, dolmuş ve gecekonduyu bulmuşuz. Ben bu ayıbı taşıyor ve utanıyorum” dedi.

“Eğitim dizgemizde ne kadar sahtekar olduğumuz ortaya çıkıyor. Bu bir kanıttır. Nitekim din ve ahlak dersi deniyor, sadece sunnilik okutuluyor. Hani Alevilik, hani diğerleri. Din dersiyse adını dpğru dürüst koy. Eğer tüm dinler okutuluyorsa adını din dersi koy. Ancak bunlara kimse karşı gelmiyor. Karşı gelmeye gelmeye bu hale geldik zaten. Türkiye’nin ideolojisi yok. Dünyada adı konmamış bir din var o da emperyalizm. Emperyalizm Zeus gibi baş tanrı. Allah’ın dediği değil Amerika Birleşik Devletleri’nin dediği oluyor. Felsefe dersi seçmeli, din dersi ise zorunlu. İşte ben bu aptallıkları sergiliyorum. Ama sadece sergiliyorum. Çözüm göstermiyorum. Çözüm göstermek siyasilerin işi ve gösterdikleri çözüm yüzünden bu hale geldik. Düşünmeyi istiyorum. Ama bu, Türk insanı için en zor şey” diyen Nesin, Atatürkçülük konusundaki soruları yanıtlarken de Kemalizm ya da Atatürkçülük gibi bir doktrinin bulunmadığını savundu. Olmayan bir doktrinin taraftarının da olmayacağını kaydeden Nesin, “Ben Atatürkçü değilim. İlkeler ve doktrin aynı şeylerdir. Bugün herkes Atatürkçü. Türbeler açılmaya başlandığında Atatürkçülük kemirilmeye başlandı.

Ardından ezan Arapça okutuldu. Atatürk’ün yaptığı her şey bozuldu. Bugün Atatürkçü olmak sizin elinizde değil. ‘Ben Atatürkçüyüm’ demek artık sahtekarlıktır. Olamazsınız” diye konuştu.

Zaman zaman tartışmaya dönüşen söyleşide, bir grup öğrenci, “300 yıldır bir tek yenilgimiz yok” yazara Farabi’den, İbni Sina’dan bir örnek vermek istedi. Nesin, bunun üzerine kişilerin Türklüğünün bile tartışıldığına işaret etti. Nesin ile öğrenciler arasında başlayan bu tartışmaya daha sonra Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Ahmet Arslan da katıldı. Arslan da benzer örnekler verince, Nesin, “Yüzyılda 10 kişi çıktıysa, Fransa’da yılda 10 bilim adamı çıkıyor. Şimdi bunları örneklemenin anlamı yok. Geçmişe değil ileriye bakalım. Şimdi bunu tartışırken görüyorum ki başından beri rüzgara arşı konuşmuşum. Benim demek istediklerimi anlamamışsınız” dedi. Nesin söyleşiden sonra kitaplarını imzaladı.