Eskişehir’deki “Bu Yaşam Bizim” gecesindeki konserlerine dava açılarak haklarında gıyabi tutuklama kararı verilen ve yaklaşık iki aydır kaçak olan Grup Yorum üyeleri; yaptıkları basın toplantısında, 12 Ağustos günü Konya DGM’deki mahkemeye tüm ilericileri-demokratları çağırıyor.
Yaklaşık iki aydır haklarında gıyabi tutuklama kararı nedeniyle kaçak olan Grup Yorum elemanları, yaptıkları basın toplantısında, 12 Ağustos günü Konya DGM’deki mahkemeye gideceklerini bir kez daha yinelediler. Sınırlı sayıda basın mensubuna yapılan açıklamada Grup Yorum üyeleri tüm ilerici-devrimci kesimleri bu konuya duyarlı olmaya ve kendilerine destek vermeye çağırdılar.
19 Haziran 1991 günü Eskişehir’de düzenlenen “Bu Yaşam Bizim” gecesindeki konserlerine dava açılarak haklarında gıyabi tutuklama kararı verilen Grup Yorum üyeleri Kemal Gürel, Elif Sumru Gürel, Hilmi Yarayıcı ve Taner Tanrıverdi yaptıkları açıklamada daha önce de 64 gün Mersin’de, bir ay Sağmacılar’da ve sayısız gözaltılarda toplam 95 gün özgürlüklerinin gasp edildiğini belirterek; tutuklanmalarına neden olan tüm davalardan aklandıklarını söylediler. Ancak yine baskıların, yasaklamaların peşlerini bırakmadığını, bu nedenle de 12 Ağustos’u kültür-sanata karşı yapılan baskıların protesto edildiği bir gün haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Grup Yorum üyeleri sözlerini şöyle devam ettiler: “Biz yine türkü söyleyerek ülkeyi böldük. Bu da devlet büyüklerimizin gözünden kaçmadı. Bizi yine demir parmaklıklar, kalın duvarlar ardına gönderme kararı aldılar. Tüm keyfi, hukuk dışı, ön yargılı yaklaşımlarıyla bugün yine özgürlüğümüzü gasp etmeye çalışıyorlar. Bu kez de durum farklı olmayacak. Çünkü bir gecede 13 sanatçıyı tutuklayanların gözleri öyle dönmüş ki kendi yasaların hiçe sayarak geceye katılmayan Hüseyin Akbulut için bile tutuklama kararı çıkartabiliyorlar. Bunu hiçbir hukuk anlayışıyla açıklamak mümkün değil.”
Bu noktada iktidara da çağrı yapan Grup Yorum üyeleri “Herkes açık olsun. Bu ülkede her gün gazeteciler öldürülüyor, insanlar kaybediliyor. Kontrgerilla bir cinayet makinası gibi çalışıyor. Biz, iktidarı demokrasi nutuklarını, şeffaflaşma nutuklarını bir kenara bırakıp, yaptıklarını savunmaya davet ediyoruz.” dediler. Grup Yorum ilerici, demokrat aydınlara, yazar ve sanatçılara seslenerek baskılara devlet terörüne hukuk diye hukuku katledenlere karşı çıkmalarını istedi. Grup Yorum yaptığı çağrıda şu görüşlere yer verdi: “Türk toplumunu korkuyla sindirmek isteyenlere, korkuyu egemen kılmaya çalışanlara inat haklarımıza sahip çıkalım ve ‘CESARET’ diyelim. 12 Ağustos halktan yana kültür sanat emekçilerine sahip çıkma günü olsun.”
Basın toplantısında Niçin daha önce teslim olmadınız? Sorusuna yanıt verirken “özgürlüğümüz gaspediliyor, sübjektif bir yaklaşım var. Hem bunu protesto etmek istedik hem de mahkeme gününe kadar bu durumu teşhir edecek çalışmaları gerçekleştirdik.” diye Grup Yorum üyeleri son kasetleri “Cesaret”in 100 bin dolayında satmasını nasıl değerlendirdikleri sorusunu ise “80’lerin getirdiği yılgınlık ortamında birçok grup çıktı ama amaçları ticariydi ve çoğu dağıldı. Bizi bir arada tutan bağlar ise halkımızla kurduğumuz köprüler. Değerlerimizi sonuna kadar savunmamız bize yönelik bir saygınlığı beraberinde getirdi.” sözleriyle yanıtladılar. Grup Yorum, 12 Ağustos günü değişik yerlerden birçok kişinin katılacağı: Konya DGM’deki mahkemeye 10 sayfalık bir savunmayla çıkacak.